spisak
Đerek Stipe

Rođen je 7. septembra 1912. godine u selu Ljubnić, kod Bugojna, Bosna i Hercegovina, u siromašnoj seljačkoj porodici. Poslije završene osnovne škole, pomagao je ocu u raznim poslovima, najčešće u poljodjelskim radovima.

Iako po prirodi tih i miran, Stipe se nije pomirio s takvim životom. Otisnuo se u svijet. Put ga je nosio u Sarajevo i neka druga mjesta, a već 1928. godine, kao šesnaestogodišnjak, obreo se u Belgiji, u kojoj je osam godina radio u rudnicima. Uključio se u napredni radnički pokret i učestvovao u političkim i tarifnim akcijama.

Kad je, 1936. godine, počeo građanski rat u Španiji, Đerek se među prvima javio na poziv Komunističke partije Jugoslavije i otišao da se bori za Špansku republiku. Za razliku od ostalih Jugoslovena, koji su većinom bili u pješadijskim i artiljerijskim, Stipe je bio jedini Jugosloven u inženjerijskim jedinicama. Početkom 1939. godine primljen je, na frontu, u članstvo KPJ.

Dijeleći sudbinu preživjelih jugoslovenskih dobrovoljaca poslije povlačenja iz Španije, Đerek se polovinom 1940. godine uspio vratiti u rodni kraj. Tu je zemljacima govorio o fašizmu i nacizmu i opasnostima koje prijete narodima Jugoslavije. Ubrzo je postao sumnjiv, pa su ga žandari pratiti i nekoliko puta hapsili. Krajem 1940. godine pozvan je u rezervu, a u aprilskom ratu 1941. dopao je njemačkog zarobljeništva, ali iskusni Španski borac nije dugo ostao u ropstvu; pobjegao je, i ponovo se našao u rodnom selu.

Kako nije imao veze s organizatorima ustanka u udaljenom Janju, a u njegovom kraju nije bilo organiziranih snaga NOP-a, Stipe je tek aprila 1942. godine dospio u partizane. Kada su talijanske trupe s mjesnom ustaškom milicijom poduzele akciju "čišćenja" na Zijametu i Skakavcu, gdje je tada prebačen jedan bataljon 3. krajiškog NOP odreda, Stipe se pridružio miliciji koju je predvodio ustaški logornik u Bugojnu, zlikovac Nikola Jurišić. U toku borbe iskoristio je priliku kada je ostao sam s logornikom, ubio ga je, uzeo njegovo oružje i obavijestio ustaše da je logornik poginuo, na što su se razbježali, a on se "predao" partizanima. Tako se našao u 5. bataljonu 3. krajiškog NOP odreda. Kako ga ljudi nisu poznavali, u početku su se prema njemu držali rezervirano, ali je Stipe svojim ljudskim kvalitetama i izvanrednom hrabrošću u borbi stekao povjerenje svojih suboraca. Tako je, krajem juna 1942. godine, golim rukama zarobio top od domobrana kod Grdova, nedaleko od Jajca, rastjeravši posadu. Drugi put se kod Jajca prikrao ustaši koji je čuvao stražu, ubio ga i zaplijenio mu mitraljez.

Brzo se prekinuo borbeni put ovog hrabrog partizana. Poginuo je, herojskom smrću, na Bravnicama, ispod Ćusine, kod Jajca, u jurišu na neprijateljski bunker, početkom jula 1942. godine.

Narodnim herojem proglašen je 27. jula 1953. godine.

spisak