spisak
Debeljak Stjepana Stjepan Bil

Rođen je 20. decembra 1908. u Ferdinandovcu, Koprivnica, Hrvatska. Potječe iz radničke porodice. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a mašino-bravarski zanat u Ferdinandovcu i Kalinovcu. Dvije godine radio je povremeno, a u oktobru 1927. dobio je stalno zaposlenje u ložionici Jugoslovenskih državnih željeznica u Zagrebu. Tu je došao u doticaj s radnicima i stekao prve spoznaje o ciljevima revolucionarnog radničkog pokreta.

Debeljak ulazi u sindikate, i sam aktivno sudjeluje u radničkim štrajkovima. Poslije odsluženog vojnog roka

(1929-1930), vraća se na rad u Ložionicu, i ulazi u borbu koju je tada KP Jugoslavije vodila protiv režimske sindikalne organizacije Jugoslovenskih nacionalnih željezničara i brodara. Oktobra 1932. godine primljen je u KP Jugoslavije, a slijedeće godine izabran je za sekretara partijske ćelije u Ložionici. Njegov revolucionarni rad ostavio je duboke tragove medu radnicima Ložionice, čija je partijska ćelija sve do rata bila jedna od najboljih u Hrvatskoj. Januara 1937. godine, zbog provale u partijskoj organizaciji na željeznici, Debeljak privremeno napušta Ložionicu. Surovi radni uvjeti, oskudica i neimaština od najranije mladosti fizički su ga shrvali. Obolio je od tuberkuloze, i gotovo dvije godine proveo na liječenju. Kad se malo oporavio, u decembru

1938. Debeljak se vraća u Ložionicu, i ponovo preuzima dužnost sekretara partijske ćelije.

Istodobno, po direktivi Partije, radi i u Savezu hrvatskih željezničara i u Stranci radnog naroda. Kao član komisije Centralnog komiteta KP Hrvatske, Debeljak čisti partijsku organizaciju na željeznici od oportunista, i time podiže njezinu borbenu spremnost u najtežim danima okupacije. Do oktobra 1941, kao član partijskog rukovodstva, Debeljak organizira sabotaže na željeznici (uništavanje transformatora), radi na prikupljanju oružja, prebacivanju radnika u partizane... Prokazan u oktobru 1941, prelazi u ilegalnost, ali i dalje obavlja partijsku dužnost u Ložionici, do marta 1942. kada je prešao na oslobođenu teritoriju.

Svoje organizatorske sposobnosti i iskustvo revolucionara Debeljak pokazuje i na novim političkim i vojnim dužnostima na oslobođenoj teritoriji. Član je, a zatim sekretar, Kotarskog komiteta KP Hrvatske za Dvor na Uni. Septembra 1942. izabran je za Člana Okružnog komiteta KP Hrvatske za Baniju, a istodobno je i zamjenik komesara 8. banijske brigade. Početkom 1943. kratko je vrijeme u štabu 7. divizije, a zatim je postavljan za rukovodioca političkog odjela 16. i 7. banijske brigade, 3. vojvođanske brigade i 16. vojvođanske divizije.

Od aprila 1944. do februara 1945. Debeljak je sekretar Okružnog komiteta KP Hrvatske za Bjelovar i član Oblasnog komiteta KP Hrvatske za Zagrebačku oblast.

Poslije oslobođenja zemlje, obavljao je mnoge visoke partijske i državne dužnosti. Bio je poslanik Savezne narodne skupštine i Sabora Hrvatske.

Umro je 20. novembra 1968. godine.

Narodnim herojem proglašen je 27. novembra 1953. godine.

spisak