spisak
Radosavljević Vera Nada

Rođena je 22. septembra 1922. godine u Brusniku, kod Negotina, Srbija, u učiteljskoj porodici. Do 1932. godine živjela je u selima u okolini Negotina, u kojima je njen otac službovao, i gdje je završila osnovnu školu. Gimnaziju je učila u Skoplju i bila vrlo dobar đak. U sedmom razredu postala je aktivist napredne đačke i studentske omladine, i učestvuje u svim akcijama koje su omladinci vodili. U osamnaestoj godini, 1940, primljena je u SKOJ. Iste godine isključena je, s nekoliko drugarica, iz skopske gimnazije, zbog rasturanja letaka i pisanja parola protiv Kraljevine Jugoslavije. Poslije isključenja, vraća se u Negotin, gdje je i maturirala, juna 1941. godine.

U Negotinu je nastavila da radi s naprednom srednjoškolskom omladinom. U vrijeme priprema ustanka i stvaranja NOP odreda, aktivno se uključuje u rad, rasturajući partijsku štampu i letke. Narodnooslobodilački pokret u tom kraju došao je, 1941—1942, u krizu: partizanski odredi su razbijeni u nekoliko mahova, a veza s Okružnim komitetom u Zaječaru Često prekidana. Vera se nije pokolebala, već je još upornije nastavila svoju političku aktivnost.

Polovinom 1942. godine, ponovo je uspostavljena veza s OK KPJ, pa je njena aktivnost postala još organiziranija. Te, 1942. godine, primljena je za člana KPJ, a u proljeće 1943. godine postala je član Sreskog komiteta KPJ za srez Negotin. Kako je njena politička aktivnost bila otkrivena, postojala je opasnost da je uhapse, pa je odlukom partijskog rukovodstva, otišla u Timočki odred s još nekoliko drugova i drugarica, među kojima su bili njena majka i brat. U Odredu je zadužena za politički rad u pozadini.

Kao član Sreskog komiteta Partije za negotinski srez, Vera je radila na stvaranju narodnooslobodilačkih odbora i partijskih organizacija u Negotinskoj krajini. Na tom pozadinskom partijskom radu uhvatili su je odredi Srpske državne straže, juna 1943. godine, u selu Trnove u, kod Zaječara, i predali Gestapou. Pred Njemačkim agentima, i pored mučenja, Vera se junački držala i ništa nije priznala, niti ma koga iz organizacije izdala.

Kolovoza 1943. Nijemci su je, s još desetoricom boraca, strijeljali u centru Zaječara. Odlazeći na strijeljanje, Vera je pjevala partizanske pjesme i hrabrila drugove da se hrabro i dostojanstveno drže.

Narodnim herojem proglašena je 5. jula 1951. godine.

spisak