spisak
Palikuća Šerifa Ibe

Rođena je 1927. godine u Debru, Makedonija, u srednje imućnoj porodici. Otac joj je bio hodža.

Poslije završene osnovne škole, ostala je u kući, kao i većina albanskih djevojčica njenog uzrasta. Priprema se da bude domaćica.

Rat i okupacija Talijanskih fašista zatiču je u Debru. Njena porodica je bila antifašistički nastrojena. Brat joj je radio za oslobodilački pokret. Ona je, kao pionir dobila prve zadatke da kao kurir prenosi pisma i provodi ilegalce. Ona se sve više angažira, čita i rastura letke.

Kao petnaestogodišnja djevojčica, primljena je u SKOJ.

Lako se kreće po gradu, jer u nju ne sumnjaju da je komunist, zbog toga što joj je otac hodža. U njihovoj kući se često održavaju sastanci i svraćaju ilegalci. Aktivnost Ibe se, u partijskoj organizaciji Debra, osobito cijeni, pa je jula

1943. godine primljena u KPJ. Otada njena aktivnost postaje još obimnija. Ona je vatreni agitator za NOB ne samo u gradu, već i u okolnim selima.

U septembru 1943. godine, kad je kapitulirala fašistička Italija, u Debru se organizira narodna vlast. Ibe danonoćno prisustvuje sastancima i konferencijama. Prilikom povlačenja partizanskih snaga iz Debra, Ibe odlazi zajedno s njima i stupa u jedinicu. Međutim, uskoro je partijska organizacija vraća u Debar, na pozadinski rad, u svojstvu člana MK KPJ za Debar.

Njen ilegalni politički rad u ovom periodu odvija se naročito medu ženskom omladinom. Neprijatelj je pokušavao da je onemogući. Da ne bi pala u ruke neprijatelja ili bila ubijena, MK je odobrio njen odlazak u partizanske jedinice. Ibe se u partizanima istakla, i 26. augusta

1944. godine postala je zamjenik komesara Čete u 6. brigadi narodnooslobodilačke vojske Albanije.

Od formiranja, brigada je stalno u borbama s balistima, koje su Nijemci pomagali i snabdijevali teškim naoružanjem. U jednoj takvoj borbi, 20. septembra 1944. godine, na periferiji Kičeva, prilikom davanja odstupnice posljednjim borcima iz bataljona, Ibe je teško ranjena. Poslije dva dana, podlegla je ranama, u selu Šutovu, kod Kičeva.

Narodnim herojem proglašena je 8. oktobra 1953. godine.

spisak