spisak
Lješković Mašana Nikola

Rođen je 15. juna 1916. godine u Bogetićima, Nikšić, Crna Gora. Porijeklom je iz siromašne seljačke porodice.

Gimnaziju je učio u Nikšiću. Zbog aktivnog učešća u demonstracijama, 1. maja 1935. godine, isključen je bez prava na školovanje. Potom se vratio u rodni kraj. U Pješivcima, gdje su uslovi za život bili izuzetno teški, nastavio je aktivni rad među omladinom. Ni tu ga policija nije ostavljala na miru. Marta 1936. godine uhapšen je i sproveden u Nikšić. U zatvoru nije ništa priznao, pa su ga morati pustiti, iako su ga stalno držali pod prismotrom.

Jedan je od dobrovoljaca koji su krenuli da se bore u rovovima Španije. No, njihov odlazak je bio osujećen, i Nikola je uhapšen u Čanju, kod Bara. Godinu kasnije, Uoči II svjetskog rata, aktivno je učestvovao u mnogim akcijama koje su organizirali nikšićki i pješivački komunisti.

Aprilski rat 1941. godine zatekao ga je u Tivtu. Služio je u mornarici. Izbjegao je zarobljavanje i vratio se u rodni kraj.

Kao jedan od aktivnih organizatora ustanka u pješivačkom kraju, od samog početka oružanih akcija je među prvim ustanicima. U prvoj borbi u Pješivcima, 14. jula 1941, istakao se kao hrabar borac. Istakao se i u borbama koje su ustanici vodili na komunikaciji Danilovgrad— Nikšić, kao i na drugim mjestima. Bio je dobrovoljac u bataljonu "Peko Pavlović", koji je kombiniran od teritorijalnih bataljona iz sastava Nikšićkog odreda. Ovaj bataljon je učestvovao u borbi na Pljevljima, 1. decembra 1941. godine.

Krajem 1941. godine upućen je u Hercegovinu, i tamo ostao do proljeća 1942. godine. U proljeće 1942. godine, postao je politički komesar čete u Omladinskom bataljonu Nikšićkog odreda. Ovaj bataljon je vodio borbe u Vasojevićima, i prilikom povlačenja partizanskih snaga u pravcu Pive, u maju i junu 1942. godine.

Kada je formirana 5. proleterska brigada, 12. juna 1942. godine, Nikola je postao komesar 2. čete 2. bataljona. Na ovoj dužnosti ostao je do novembra 1942. godine, kada je imenovan za komesara 2. bataljona 5. brigade. Istakao se u borbama na Treskavici i Zabrđu, u vrijeme pohoda 5. brigade i Hercegovačkog NOP odreda na prostoru od Sutjeske do Prozora. U ljeto i jesen 1942. godine također se istakao u borbama za Fojnicu, Jajce i u centralnoj Bosni. U IV ofanzivi naročito se istakao u boju za Prozor, borbama za Konjic, kod Nevesinja i Bileće. U V ofanzivi istako se u brojnim poduhvatima 5. proleterske.

Herojski je poginuo 13. juna 1943. godine, na Sutjesci.

Narodnim herojem proglašen je 20. decembra 1951. godine.

spisak