spisak
Kovačič Ivana Ivan Efenka

Rođen je 28. januara 1921. godine u selu Dolenji Podboršt, Novo Mesto, Slovenija. Poslije završene osnovne škole, učio je pekarski zanat, i tim poslom se bavio do kapitulacije Kraljevine Jugoslavije.

Poslije okupacije zemlje, odmah se uključuje u narodnooslobodilački pokret, i brzo postaje zapaženi aktivist Osvobodilne fronte, obavljajući razne poslove: od skupljanja priloga, obavještajnog rada do kurirskih poslova.

Početkom januara 1942. godine, Kovačič stupa u partizane, gdje vrši dužnost kurira i povremeno učestvuje u borbama oko Novog mjesta i Žužemberka. Poslije mnogih borbi u kojima je ispoljio veliku hrabrost, najprije postaje politički komesar čete u Prvom bataljonu Zapadnodolenjskog NOP odreda, a ubrzo i komandir čete s kojom je izvodio više veoma uspješnih akcija. S četom se istakao u akciji rušenja voza kod Ribnice, u Kočevju, kao i u uništavanju Talijanske kolone u zagrade u, gdje je ubijeno oko 80 (talijanskih fašista. Kada je formirana brigada "Tone Tomšič", vršio je dužnost komandira čete, učestvujući u borbama u Roškoj ofanzivi i u Jelenovom Žlebu. U borbi za Mirnu, porušio je željezničku prugu i sudjelovao u borbama protiv bjelogardista kod Senica, Mokrog Polja, u Suhoj Krajini kod Ambrusa. Komandant bataljona Kovačič je postao aprila 1943. godine, a već jula iste godine zamjenik komandanta Tomšičeve brigade. U tom svojstvu učestvuje u borbama kod Ajdovca, Sela u Notranjskoj, kod Lašča i Kočevja. Komandant "Tomšičeve brigade" postao je decembra 1943. godine i s 14. divizijom, u čijem je sastavu bila i ova brigada, išao je preko Hrvatske na štajersko učestvujući u borbama kod Senovog u Vojniku, za Lindek, Bele Vode, i Črnivec kod Kamnika. U svim borbama Kovačič je ispoljio osobine neustrašivog borca i smjelog umješnog rukovodioca. Poseban podvig učinio je u proboju divizije iz Paškog Kozjaka na Pohorju. Okružena snažnim neprijateljskim obručem, divizija je bila u veoma teškoj situaciji. Samo zahvaljujući herojstvu i krajnjim naporima svih boraca u rukovodilaca, divizija je mogla da se spase. Kovačič je došao u štab divizije, i zatražio da mu se dozvoli da s četiri bataljona izvrši proboj, poslije dobivanja dozvole, Kovačič je na čelu svojih bataljona, u snažnom i dobro promišljenom jurišu, za veoma kratko vrijeme, razbio neprijateljski obruč i tako omogućio proboj i izvlačenje cijele divizije iz ove kritične situacije.

Kovačič je, jula 1944. godine, postao zamjenik komandanta 14. divizije, a već idućeg mjeseca primio je dužnost zamjenika komandanta 4. operativne zone. l u ovom periodu Efenka se ističe velikom hrabrošću u borbama za Šmartno, Ribnicu na Pohorju, Oplotnicu, Paški Kozjak, Konjišku Goru... Januara 1945. godine postavljen je. za komandanta 14. divizije i učestvovao u svim akcijama njegove jedinice kod Šent Andraža, Vojnika, Dravograda, u Koruškoj blizu Celovca, učestvujući u legendarnom maršu ove divizije kroz Štajersku i Korušku.

Poslije oslobođenja, Kovačič je prešao u civilnu službu, i neprekidno je biran za narodnog poslanika u Saveznu i Republičku skupštinu. Umro je 11. novembra 1963.

Narodnim herojem proglašen je 21. jula 1953. godine.

spisak