spisak
Kovačević Obrena Radovan Maksim

Rođen je 6. septembra 1919. godine u Donjim Crkvicama, Nikšić, Crna Gora.

Osiromašena seljačka porodica, iz koje potiče, morala je poslije 1. svjetskog rata da potraži bolje uvjete za život. Često se seljakala, da bi se na kraju nastanila u makedonskom selu Gorničet, kod Đevđelije. Gimnaziju je učio u Đevđeliji i Skoplju. Poslije mature, postao je student Filozofskog fakulteta u Skoplju. Odmah poslije stupanja u studentske redove, počeo se isticati naprednim stavovima, pa je već od 1938. godine jedan od istaknutih demonstranata i propagator komunizma među studentima. Član KPJ postao je 1939. godine.

Poslije povratka u Đevđeliju, u vrijeme odmora počeo je da okuplja omladinu i organizira zborove. Policija ga je progonila, pa ga je, poslije jednog zbora omladine u Đevđeliji, uhapsila. Bio je izveden pred Sud za zaštitu države. Na Sudu je imao primjerno držanje. Okružni sud u Strumici oslobodio ga je optužbe, jer je na procesu činjenicama opovrgao navode optužnice i okrenuo optužbu protiv režima koji ga je progonio i maltretirao. Ubrzo je u Skoplju opet bio uhapšen kao jedan od organizatora javnih demonstracija protiv režima, pa je, zajedno s grupom komunista, bio interniran u poznati koncentracioni logor u Smederevskoj Palanci. Iz ovog logora je izišao neposredno pred napad Njemačke na Jugoslaviju, aprila 1941. godine.

Bio je veoma omiljen u sredini gdje je živio i radio. Tako je, dok se on nalazio u tamnici, omladina njegovog kraja organizirala pomoć njegovoj porodici u obradi zemlje.

Augusta 1941. godine nalazio se u gerili. Jedan je od organizatora Kukavičkog partizanskog odreda. Kasnije je učestvovao u borbama koje je vodio Leskovački partizanski odred. U svim tim borbama isticao se kao borac i rukovodilac ličnim primjerom. Postao je politički komesar Prvog južnomoravskog partizanskog odreda.

Među borcima je uživao ugled neustrašivog junaka, beskompromisnog i odvažnog komunista i rukovodioca.

Poginuo je u borbi s bugarskim fašistima iz zloglasne kaznene ekspedicije "Lovna rota", 13. marta 1943. godine, na Radan-planini, na Jovovića livadama.

Cijela njegova porodica bila je na strani NOP-a. U borbama su mu učestvovali otac, dva brata i sestre. Dva brata su mu poginula u partizanima.

Narodnim herojem proglašen je 5. jula 1952. godine.

spisak