spisak
Banina Tome Ante

Rođen je 6. aprila 1915. na Velom Ižu kod Zadra, Hrvatska, u siromašnoj radničkoj porodici. U Velom Izu je završio šest razreda osnovne škole. Potom odlazi u Čakovec na trogodišnje izučavanje malerskog zanata. Godine 1932. zapošljava se u Zagrebu, zatim do 1936. radi u Splitu i Šibeniku, kada odlazi na odsluženje vojnog roka. Kao mlad radnik, Banina se već u Čakovcu zainteresirao za napredni radnički pokret. Kasnije radi u URS sindikatima u svim mjestima u kojima je bio zaposlen i učestvuje u mnogim akcijama. Član Komunističke partije Jugoslavije postaje 1939, a 1940. godine postaje sekretar kotarskog komiteta KPH Preko. Kapitulacija Kraljevine Jugoslavije zatekla ga je u vojsci.

Ante Banina je jedan od istaknutih organizatora ustanka na području Zadra. Po nalogu Okružnog komiteta KPH za sjevernu Dalmaciju, on u to vrijeme u Zadru organizira prvu partijsku ćeliju i postaje njen sekretar. Po partijskom zadatku je, 7, decembra 1941. godine, poveo grupu od 30 boraca sa Iza, preko Zadra i Šibenika, i uspeo je da ih dovede u Liku. Ovdje su još ranije bile stigle manje grupe partizana iz Dalmacije, pa je izvršeno njihovo spajanje i formirana je Dalmatinska partizanska četa, koja je ušla u sastav ličkog bataljona "Marko Orešković". Ova četa je odigrala veliku ulogu u razvijanju bratstva i jedinstva hrvatskog i srpskog naroda u Lici. Ante je bio politički komesar čete sve do 7. maja 1942. godine, kada je formiran 1. proleterski bataljon NOP i DV Hrvatske, a on postao njegov komandant. Ovaj bataljon istakao se u mnogim borbama na teritoriji Dalmacije, Like, Gorskog kotara, Korduna i Žumberka. Posebno se istakao u borbi kod Golubića, maja 1942. godine, gdje je Banina, iako teško ranjen, komandirao bataljonom. Također se istakao u borbama na Žumberku, oktobra iste godine. Tada je, iako ponovo teško ranjen, Banina nastavio da rukovodi bataljonom do proboja iz okruženja. Za ovaj uspeh Ante Banina i 1. proleterski bataljon dobili su pohvalu Glavnog štaba Hrvatske. Na dužnosti komandanta ovoga bataljona ostao je do 4. novembra 1942. godine. Tada je bataljon ušao u sastav novoformirane 13. brigade "Josip Kraš" (ubrzo preimenovana u 13. brigadu "Rade Končar"). Banina je od GŠ Hrvatske bio imenovan za komandanta ove brigade. Međutim, zbog težih posljedica nastalih od uzastopnih ranjavanja — dužnost nije mogao da obavlja, već je upućen na liječenje.

Kada je 13. februara 1943. godine formirana 9. dalmatinska divizija NOVJ, Banina je postavljen za zamjenika komandanta ove jedinice.

U četvrtoj ofanzivi Ante je učestvovao u svim borbama koje je divizija vodila od Imotskog pa sve do prelaska Neretve. Uz sve borbe, divizija je imala vidnu ulogu u prenošenju ranjenika preko Prenja, sve do Nevesinja. Posle ovih događaja Banina je imenovan za komandanta 16. banijske brigade; brigadu je odvažno vodio kroz sve okršaje u petoj neprijateljskoj ofanzivi. Posle završetka ofanzive (krajem juna 1943), postavljen je za komandanta 7. banijske brigade. Po naređenju VŠ Banina se iz istočne Bosne (krajem augusta) vraća u Dalmaciju. Osmog septembra 1943. godine postavljen je za komandanta 9. (dalmatinske) divizije NOVJ. Ova divizija se borila pod njegovim rukovodstvom i istakla u neprestanim dvadesetodnevnim borbama kada je. sprečavala prodor njemačkih snaga u oslobođeni Split. Do kraja godine ova divizija odbija česte napade njemačkih i ustaških snaga iz Sinja, Imotskog i Posušja ka Duvnu i Livnu, vodi borbe kod Aržana i na Pelješcu. Od 9. do 17. decembra učestvuje u napadu na Livno.

U prvoj polovini 1944. godine 9. dalmatinska divizija vodi oštre borbe s njemačkim i četničkim jedinicama kod Bosanskog Grahova, a posebno u vrijeme desanta na Drvar od 25. maja do 6. juna.

U decembru 1944. godine Banina je upućen na školovanje u Sovjetski Savez; 1944. i 1945. završio je Vojnu akademiju "Vorošilov".

Od novembra 1945. godine nalazio se na visokim vojnim dužnostima u JNA: komandant divizije, komandant Armije, komandant armijske oblasti. Također, u poslijeratnom periodu bio je član CK SK Hrvatske, narodni zastupnik u Saboru Hrvatske i narodni poslanik u Saveznoj skupštini. Bio je član, pa potom sekretar Opunomoćstva CK SKJ za JNA.

General-pukovnik JNA Ante Banina umro je u Beogradu 15. aprila 1977. godine.

Narodnim herojem proglašen je 20. decembra 1951. godine.

spisak