spisak
Jovanović Ljubisava Sava Sirogojno

Rođen je 21. aprila 1926. godine u selu Trnavi, na Zlatiboru, Srbija, u porodici siromašnog zemljoradnika. Osnovnu školu završio je u selu Sirogojnu. Najprije je kao dijete čuvao stoku imućnijih seljaka, a 1940. je došao u Užice da traži posao i tu se zaposlio kod jednog pekara. Toliko je bio neuočljiv da mu nitko nije znao ni ime, nego su ga jednostavno prozvali — Sirogojno. Nije mogao izdržati surovu eksploataciju gazde, pa je napustio taj posao živeći od danas do sutra. Radio je razne poslove u gradu, od čistaća obuće do nosača. Spavao je po raznim šupama, u praznim vagonima na stanici, u štalama... Na užičkim ulicama doživio je aprilski rat, a zatim da Užički NOP odred oslobodi grad, 24. septembra 1941. godine.

Sava je s 15 godina stupio dobrovoljno u partizane. Prilikom povlačenja iz Srbije za Sandžak, krajem novembra 1941, mnogi su se pokolebali, ali dječak Sava nije. Preživio je sva borbena iskušenja u toku oštre zime 1941— 1942, i ušao u sastav 2. proleterske brigade. Do kraja 1942. nije se mnogo čulo o Savi, ali već tada počinju da kruže priče među proleterima o smjelom, hitrom i neobičnom bombašu, koji se neopaženo prikradao neprijateljskim bunkerima i uništavao ih bombama. Jedna od najznačajnijih akcija koju je izveo bila je ona na Javorku, 1. maja 1943. godine, u kojoj je usred dana upao među talijanske vojnike i razoružao ih. U jesen 1943. godine približio se rodnom kraju. Na Palisadu, na Zlatiboru, Bugari su bili izgradili teško osvojiva utvrđenja. U noći između 4. i 5. novembra Sava je prvi prišao bugarskim utvrđenjima, rasjekao žicu i bacio bombu, iako nisu osvojena, bugarski vojnici iz utvrđenja nisu smeli da izvrše protunapad. U selu Štrpcima vraćao je na neprijatelja bombe koje još nisu eksplodirale, a u akciji na voz na Zlakuškoj rampi, između Užica i Požege, uletio je u vagon s njemačkim vojnicima i bacio bombu. Zbog niza takvih bombaških podviga Sava je dobio pismenu pohvalu od Štaba 2. proleterske divizije. Zbog svojih ratnih podviga primljen je u KPJ 1943. godine, iako po statutu Partije nije imao dovoljan broj godina. Početkom maja 1944. godine, u vrijeme prodora 2. proleterske divizije u Srbiju, 4. bataljon u kome se nalazio Sava dobio je zadatak da uništi uporište Ruskog zaštitnog korpusa u selu Mravinjcima kod planine Povlen. Sava je išao naprijed, već je bilo savladano neprijateljsko uporište, osim jedne grupe pred seoskom mehanom. Sava je pošao i tamo da neutralizira neprijatelja, ali ga je presjekao rafal neprijateljskog mitraljeza.

Sava Jovanović Sirogojno herojskim podvizima, od kojih su mnogi izvedeni na izuzetan način, postao je partizanska legenda. On — "dete ulice" izrastao je u komunistu koga su svi poštovali i cijenili.

Narodnim herojem proglašen je 24. jula 1953. godine.

spisak