spisak
Jerković Dragana Dušan

Rođen je 1914. godine u selu Ogaru, Sremska Mitrovica, Vojvodina. Potiče iz učiteljske porodice. Posle završene osnovne škole, 1936. godine, završio je Učiteljsku školu, a zatim otišao na službu.

Član Komunističke partije Jugoslavije postao je prije rata. Uporedo s učiteljskom službom, aktivno je radio na mnogim poslovima po zadatku Partije: rasturao je ilegalnu komunističku štampu, širio knjige napredne biblioteke "Budućnost". Uporedno je radio na političkom uzdizanju naroda. Jerković je prije rata pripadao grupi učitelja — komunista, okupljenih u naprednom učiteljskom društvu "Vuk Karadžić".

Slom stare Jugoslavije i aprilska katastrofa zatekli su ga u selu Fakovićima. Nije mogao da se pomiri s činjenicom da oficiri stare jugoslovenske vojske naređuju vojnicima da predaju oružje. Sam je pred uz imao vrlo opasne akcije. Uništavao je njemačke kamione, napadao njemačke vojnike — dizao duh otpora protiv neprijatelja.

Kad su Nijemci napali Sovjetski Savez, Jerković se latio i oružja i uniforme: otišao je u partizane. U junu 1941. godine, u računskom srezu, gdje je ranije radio kao učitelj počeo je da organizira i priprema seljake za borbu.

Najprije je postao komandir čete u Užičkom partizanskom odredu. Nije prošlo mnogo vremena, i Jerković postaje komandant Užičkog odreda. Istakao se u borbama kod Virova, Kosjerića, Godovika i na Trešnjici. Njegov odred je 1941. godine oslobodio Užice, koje je ubrzo postalo sjedište vojnog i političkog rukovodstva NOP.

Bataljon radnika — heroja poginuo je u sudaru s moćnim neprijateljem; 29. novembra 1941 , smrću heroja, kao i svi ostali, poginuo je Dušan Jerković na Kadinjači.

Odlučnost Nijemaca da unište slobodnu teritoriju i partizansku republiku praćena je velikim pripremama. Neprijatelj je, snažnim oružanim formacijama, potpomognut izdajom četnika, krenuo na partizane. U vrijeme nadiranja prema Užicu, Dušan Jerković je imao zadatak da sa svojim Odredom štiti povlačenje glavnine partizanskih snaga.

S bataljonom radnika, Jerković je kao zaštitnica izišao na Kadinjaču. Razvila se neravna borba između bolje opremljenog neprijatelja i hrabrih partizana, spremnih da po svaku cijenu zaštite odstupnicu glavnine partizanskih jedinica.

Veoma popularan i omiljen kod partizanske vojske i naroda, Jerković je postao i miljenik i legenda ovog kraja. Bio je sposoban u rukovođenju jedinicama i iskusan u stvaranju revolucionarne narodne vlasti.

Narodnim herojem proglašen je 25. septembra 1944. godine.

spisak